Prevence a léčba zavšivení

28.09.2011 23:14

Veš dětská je drobný hmyz, který zamořuje vlasy na lidské hlavě. Dospělá veš je dlouhá asi 2 - 4 mm a je pouhým okem těžko viditelná. Samička klade denně několik drobných, perlově bílých vajíček. Ty připevňuje k vlasu v těsném sousedství pokožky (hnidy ve vlasech).
Z vajíček líhnou po 8 dnech larvy a asi za dalších 10 dnů pak dospělé vši. Larvy i dospělé vši se živí krví. Bodnutí vší je příčinou svědění a mnohdy urputného škrábání ve vlasech.
Veš neskáče ani nelétá, ale umí plavat a přenáší se přímým kontaktem z pokožky na pokožku nebo prostřednictvím předmětů, které jsou s vlasovou pokožkou v kontaktu (hřebeny, čepice, sponky, ...)
Přestože veš může napadnout kohokoli, bez ohledu na osobní hygienu, jsou k nákaze náchylnější děti ve věku od 5 - 11 let.
Hlava, která svědí alarmuje! Spolehlivá známka vší je svědění pokožky hlavy, především v oblasti šíje a za ušima. Školákům je třeba kontrolovat vlasy minimálně jednou týdně, i když je hlava nesvrbí. V případě výskytu vší v kolektivu je nutná denní kontrola vlasů.

Jak zbavit hlavu vší?

  • pečlivě prověřte pokožku hlavy každého člena vaší rodiny za pomoci hustého hřebene, při použití lupy, za denního světla (spolehlivější, než světlo umělé).
  • ošetřete všechny nositele vší vhodným přípravkem a to ve stejný den, aby bylo zabráněno opětovné kontaminaci
  • Hustým hřebenem odstraňte odumřelé vši a hnidy
  • vhodným přípravkem navlhčete všechny předměty, ve kterých by mohly být vši zachyceny - čepice, hřebeny, límce, šály, ...
  • vyměňte prostěradla, povlečení, ručníky, osobní prádlo a vyperte vše  minimálně při 60 °C
  • v příštích nejméně 10 dnech zkontrolujte všechny ostatní členy rodiny, zda nemají také vši. Jestliže se zjistí zamoření vešmi, mělo by být rovněž ošetřeno
  • dekontaminaci neomyvatelných předmětů provádějte tak, že je umístíte do plastového sáčku a uložíte nejméně na 3 týdny při pokojové teplotě nebo alespoň na 24 hodin při teplotách od - 15 do - 18 °C do mrazničky.
  • důkladně vysajte koberce, podlahy, čalounění a sáček od vysavače zlikvidujte

Vhodným přípravkem proti zavšivení pro malé děti, jsou přípravky s obsahem přírodních silic (především Tea tree). Jedná se zpravidla o šampóny, které jsou vhodné i jako prevence proti výskytu vší. Můžete použít i obyčejný šampón, do kterého přidáte při mytí jednu až dvě kapky Tea tree olejíčku.

Zdroj: Informační leták z lékárny

—————

Zpět